Sınıf yönetimi teknikleri

KATEGORİ: SINIF YÖNETİMİ
Facebookta Paylaş

Kounin, öğretmenleri şu teknikleri önermektedir:

1. Öğrencilerinize onlarla birlikte olduğunuzu gösterin varlığınız anlaşılsın.

2. Örtüşen durumlarla başa çıkmayı öğrenin. Sınıfın çok boyutluluğunu hatırlayın

3. Sınıf etkinliklerinde kesintisiz ve anlık, hemen olmayı sürdürmeye çalışın etkinlikleri yarıda bırakmayın, Etkinlikleri yarıda bırakmayın, zamanınızı nasıl geçireceğinize ve bir istek geldiğinde nasıl bir değişikliğe gidebileceğinizi önceden planlayın.

4. Tek bir öğrenci ile ilgilendiğiniz zaman bile, tüm sınıfı katılımda tutmaya çalışın. Soru sorun, cevaplarını defterlerine yazmalarını isteyin, tahtaya problem çözmesi için bir öğrenci çıkardı iseniz, diğerlerine defterlerine çözmeyi denemelerini söyleyin.  Uzun ve karmaşık bir materyal ile karşı karşıya iseniz aşamaları farklı öğrencilere yaptırın. Öğrencilere bireysel soru kartları verin ve cevaplarını tartışın.

5. Özellikle küçük çocuklarla olduğunuzda değişiklikleri yapın ve coşkulu olun.

6.Dalga etkisinin farkında olun öğrenci davranışlarını eleştirirken açık, kesin, davranış odaklı olun ve öfke ile patlamaktan kaçının. Unutmayın küçük dalgalar birikerek büyük etkiye sahip olurlar.

Sınıf yönetiminde bunlara dikkat etmek gereklidir, ancak genellikle sınıf yönetimi öğretmenin ilk derste ki tavrının bir uzantısıdır. Bu nedenle öğretmenin ilk derste ne yaptığı önemlidir. Hele ilk kez karşılaşılan öğrenci grupları söz konusu ise ilk dersin önemi daha da artar. Biehler ve Snowman ilk ders için şunları önermektedir:

1. Sınıfın ilk gününde güvenli ve hazırlıklı olduğunuzu gösterin.

2. Sınıftaki işleri nasıl ele alacağınızı önceden düşünün ve ilk gün ilk birkaç dakika temel işlemleri açıklayın.

3. Sınıf kurallarını belirleyin ve onlara dikkat çekin.

4. İlk gün sınıf çalışmasına açıkça ifade edilmiş çabukça ve başarıyla tamamlanabilen bir öğretim tekniği ile başlayın.

5. Yeni bir öğrenci grubu ile olduğunuz ilk haftalarda zamanın çoğunu sizin yönlendirmeniz altında tüm sınıfın katıldığı etkinlikler ile geçirin.

Altı açık yönergeler verin öğrencileri yönergeleri yapabilir mesafede tutun ve sık sık geribildirim verin

7. Yeterli, iyi hazırlanmış ve iş üstünde olduğunuzu sürekli olarak gösterin.

8. Bir yandan profesyonelliğiniz korurken, öte yandan hoş olun, sınıf atmosferini bir yandan iş ortamına yakın tutun öte yandan destekleyici bir ortam haline getirmeye çalışın.

İlk derste oluşturulan hava büyük ölçüde ders yılı sonuna kadar devam eder. Ayrıca sosyal psikologlar ilk izlenimlerin ilişkilerde önemine dikkat çekmektedirler. Dolayısıyla öğretmen öğrencilerin de ilk izlenimlerini iyi oluşturmaya çalışmalıdır

Etiketler: Sınıf yönetimi, sınıf yönetimi teknikleri
YORUMTEMİZLE